Ce ar trebui sa stie angajatorii, dar si angajatii

Sunt angajati care lucreaza in conditii deosebite de munca, iar sanatatea si securitatea in munca ar trebui sa fie o prioritate pentru angajatorii lor.

De asemenea, exista categorii de lucrari a caror executare poate duce la afectarea grava a sanatatii sau integritatii fizice a unui lucrator, acest aspect nu ar trebui neglijat.

Categorii periculoase de lucrari

In aceasta categorie intra acele lucrari care necesita utilizarea pistoalelor cu aer comprimat pentru lucrari de tamplarie, capabile de mari performante (pot bate cuie, capse, in conditii predeterminate de forta, in functie de natura materialului). Aceste echipamente sunt insa si foarte periculoase, iar in contextul in care se indreapta in mod accidental catre o alta persoana, pot provoca rani grave sau chiar deces.

Mai sunt considerate lucrari periculoase cele care presupun depozitarea, transportul, montarea si demontarea de echipamente de munca de catre echipe de lucratori. Asadar, angajatorii sunt obligati sa stabileasca proceduri de lucru si sa urmareasca respectarea acestora.

ATENTIE: angajatorii trebuie sa se asigure ca:

  • membrii echipei sunt apti pentru lucru si calificati pentru sarcinile de munca pe care urmeaza sa le execute!
  • lucratorii sunt instruiti si respecta procedurile de lucru!
  • este posibila oprirea imediata a activitatii daca se constata abateri de la procedura de lucru aprobata de conducerea societatii

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind intocmirea si respectarea documentatiilor tehnice pentru executarea lucrarilor care necesita masuri speciale de siguranta, conform art. 39 alin. (9) lit. d) din Legea nr. 319/2006.

In concluzie, ce ar trebui sa mai faca angajatorii?

Este necesara o verificarea permanenta a respectarii procedurilor, chiar daca acest fapt va incetini viteza de lucru si orice angajator ar trebui sa ia in considerare, in primul rand, siguranta oamenilor.

Un control intern pe linie de securitate si sanatate in munca ar trebui realizat periodic, in aceste situatii. In acest fel, angajatorul va cunoaste gradul de respectare a dispozitiilor pe care le-a dat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.  In caz contrar, daca reglementarile nu sunt respectate, mai devreme sau mai tarziu se va produce un accident de munca, dat fiind faptul ca riscurile sunt permanente, in aceste domenii.

sursa articol

sursa foto