Inspectia muncii a aplicat amenzi de peste 166.000 de euro in trei zile

Inspectorii de munca continua controalele, iar in perioada 29.05 – 31.05.2017 acestia au desfasurat actiuni in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 166.703 de euro, adica 761.800 de lei.

Au fost depistate 90 de persoane care lucrau fara forme legale. Dintre acestea, 27 erau din judetul Constanta, iar 12 din judetul Prahova.

In domeniul relatiilor de munca, la nivel national, s-au aplicat amenzi in valoare de 531.800 de lei din care 390.500 de lei pentru munca fara forme legale.

Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 4 propuneri de cercetare penala. In total au fost sanctionati 170 de angajatori.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 230.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 52 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Au fost sanctionati 421 angajatori in domeniu.

In doar 3 zile, angajatori au fost zilnic controlati si amendati! Din pacate, viata angajatilor a fost pusa in pericol! Printre motivele evidentiate in procesul verbal constatator ca stand la baza acestor evenimente se afla:

  • lipsa instructiunilor proprii de securitatea muncii pentru activitatile desfasurate;
  • lipsa instruirii periodice a lucratorilor;
  • lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala pentru activitatile desfasurate.

Stiati ca:

  • In conformitate cu art. 13 lit. e) din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca va revine obligatia de a elabora instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea dvs?
  • Nerespectarea acestei obligatii legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei conform art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006?
  • Niciun control ITM nu scapa ocazia de a verifica existenta si conformitatea cu legea a propriilor dvs. instructiuni privind securitatea si sanatatea in munca?

sursa articol

sursa foto